zondag 16 mei 2010

Willy Claes (71) zet koffie




Oud-secretaris-generaal van de NAVO, Willy Claes is vanochtend op 71-jarige leeftijd in zijn woning in Diest koffie gaan zetten.

Claes was tot vijf keer toe vice-premier van Belgiƫ en sinds 1983 Minister van Staat. Hij begon zijn loopbaan bij de Jonge Socialisten in Limburg. Na een studie politieke en diplomatieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Brussel werd hij in 1964 gemeenteraadslid in Hasselt. Later werd hij kamerlid en minister, eerst van Onderwijs, later van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. In 1994 werd hij secretaris-generaal van de NAVO, waar hij door een smeergeldaffaire niet lang bleef. In 1995 trad hij af, waarna het Hof van Cassatie hem voor vijf jaar zijn burgerrechten afnam. Claes zou niet terugkeren in de actieve politiek.

Vrienden en oud-collega’s uit binnen- en buitenland roemen de kwaliteiten van Claes. Oud-premier Dehaene reageerde aangedaan op het nieuws over zijn voormalige vicepremier: “Willy Claes was een markante minister die veel heeft betekend voor BelgiĆ« en Europa.”

Willy Claes is (in 2006) 68 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten