zondag 30 mei 2010

Greenpeace eist olieramp op

Obama not amused

Milieu-organisatie Greenpeace heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de olieramp in de Golf van Mexico. Actievoerders zouden het lek hebben veroorzaakt om aandacht te vragen voor de risico's van oliewinning. Greenpeace-woordvoerder James McIntyre lichtte de actie toe: "Met het veroorzaken van deze ongekende natuurramp willen we aandacht vragen voor de gevaren die oliewinning met zich meebrengt. We zien nu dat duizenden dieren sterven als gevolg van een onbenullig lek op een olieplatform. Hiermee geven we aan dat dit veel eerder had kunnen gebeuren. Hopelijk opent dit de ogen van de wereldleiders en machtige oliemaatschappijen."

De reacties op de manoeuvre van Greenpeace zijn verdeeld. Volgens financieel ecoloog Frits Heijkam, van het Amerikaanse Kermit Wallice Enterprise Institute schiet de milieu-organisatie haar doel voorbij: "Natuurlijk is dit een zeer effectieve manier om aandacht te vragen voor het probleem. Toch heb ik bedenkingen bij de uiteindelijke gevolgen van deze actie en dan doel ik met name op de aanzienlijke milieuschade."
Greenpeace erkent de nadelige uitwerkingen van de ramp. McIntyre: "De milieuschade was inderdaad een moeilijk punt bij de beslissing tot deze actie. Ook wij vinden dat wel degelijk jammer. Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat je er soms iets voor over moet hebben, wil je daadwerkelijk maatschappelijke bewustwording creëren voor een milieu-gerelateerd onderwerp."

De olieramp begint een pijnlijke episode te worden voor de Amerikaanse president Obama. Volgens critici reageerde hij aanvankelijk te traag op de ontwikkelingen in de Golf van Mexico. Nu de milieuramp is opgeëist, is Obama gedwongen zijn toon te verharden: "Mijn regering zal krachtig en spoedig handelen om niet alleen de verantwoordelijken aan te spreken op hun acties, maar ook de betrokkenen te wijzen op hun daden.", aldus Obama, die naar eigen zeggen not amused was door de actie van Greenpeace.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten