maandag 15 maart 2010

Middeleeuwen herdacht

In het Duitse Aken worden vandaag de Middeleeuwen herdacht. Bij de herdenking in de dom van Aken zullen meer dan tachtig hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn, waaronder de Spaanse koning Juan Carlos en de Franse president Nicolas Sarkozy. De Spaanse premier José Zapatero zal namens de Europese Unie een krans leggen ter nagedachtenis aan de gevallen slachtoffers.

Tijdens de Middeleeuwen, die ongeveer duizend jaar duurden, kwamen in Europa miljoenen mensen om het leven. Verreweg de meeste slachtoffers vielen tussen de jaren 600 en 1350, onder meer door oorlogen, ziektes, ouderdom en falend toezicht in de financiële sector. De ingetogen ceremonie zal traditioneel worden afgesloten met de Bohemian Rhapsody van Queen.

De herdenking zal vanaf 13:00 uur live worden uitgezonden door NRC Handelsblad.

3 opmerkingen:

  1. Sommige landen, zoals de VS en Australie, hebben nooit officieel de middeleeuwen erkend.

    De EU die overwegend van mening is dat de middeleeuwen wel degelijk hebben plaatsgevonden, moeten eigenlijk politieke druk uitoefenen op ze, maar doen het niet uit economische afhankelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het bestaan van de Middeleeuwen wordt in twijfel getrokken, nu onderzoek door een onafhankelijk panel uitwijst dat de Middeleeuwen nog moeten plaatsvinden, en wel in Kroatië. Dit maakt deze herdenking omstreden. Ik pleit dan ook voor uitstel tot 1569, wanneer men verwacht meer duidelijkheid te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen