dinsdag 1 juni 2010

Staking Italiaanse maffia voorbij




De staking bij de Italiaanse maffia is na drie weken eindelijk voorbij. De belangrijkste vakbonden voor maffiosi bereikten gisteren een akkoord met de regering van premier Berlusconi. De maffiabazen eisten meer vrije dagen voor drugsbaronnen, een eis die lange tijd onbespreekbaar was voor de Italiaanse regering. Nadat vorige week een overheidsfunctionaris werd gefolterd met behulp van een ijzeren staaf, kwamen de besprekingen in een stroomversnelling.

In het bereikte compromis betalen de drugsbaronnen geen belasting meer en krijgen ze elf maanden aan op te nemen vakantiedagen. Maurizio Sacconi, Minister van Sociale Zaken en partijgenoot van Berlusconi, noemt het akkoord een belangrijke doorbraak voor het land: "De maffia spelen een zeer dynamische rol in vele lagen van onze samenleving. Het is van vitaal belang dat er goede verstandhoudingen zijn tussen de bovenwereld en de onderwereld. Ik ben blij dat we er uiteindelijk samen uit zijn gekomen en ik denk ook dat dit een compromis is dat goed te verdedigen is."

Door de staking van de afgelopen weken, bleven duizenden drugstransacties op de plank liggen. Ook criminele activiteiten werden opgeschort. Met name Siciliƫ werd zwaar getroffen door de staking. De Siciliaanse economie kreeg de afgelopen weken een terugval van 31% te verwerken, als gevolg van de moeizame onderhandelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten