woensdag 23 juni 2010

Nederland mogelijk geregeerd door auto
Koningin Beatrix heeft informateur Uri Rosenthal (VVD) een nieuwe opdracht meegegeven. Rosenthal zal de komende dagen onderzoeken of het land geregeerd zou kunnen worden door een auto. Een mogelijke coalitieregering van politieke partijen lijkt daarmee definitief van de baan. Het is voor het eerst dat de mogelijkheid van een regering met een auto serieus wordt onderzocht.

Rosenthal begon op 12 juni met zijn werk als informateur. Aanvankelijk werd gezocht naar een werkbare coalitie voor een parlementair meerderheidskabinet, maar alle verkenningen tot mogelijke coalities liepen op niets uit. Volgens Rosenthal is nu de fase aangebroken van onorthodoxe oplossingen: “Door de economische crisis en de complexe verkiezingsuitslag hebben we te maken met een zeer uitzonderlijke situatie. Op basis van mijn verkennende gesprekken heb ik moeten concluderen dat een conventioneel kabinet in de huidige omstandigheden niet mogelijk is. Dit betekent dat we nu heel serieus zullen moeten kijken naar onorthodoxe mogelijkheden. De majesteit heeft mij verzocht als eerste de meest kansloze opties te onderzoeken. Ik zal dus allereerst verkennen of het land geregeerd zou kunnen worden door een auto en zo ja, welke merken daarvoor in aanmerking komen.” Vanaf morgen zal Rosenthal gesprekken voeren met zeven autodealers, waaronder die van Peugeot, Audi, Honda en Renault.

Door de nieuwe opdracht van de informateur staat de politiek voorlopig buitenspel. VVD-leider Mark Rutte sprak geen voorkeur uit voor een bepaald automerk: “Ik wacht af wat de informateur nu gaat doen. Ik denk verder dat de autodealers nu echt aan zet zijn en het is nu niet aan mij om op voorhand automerken uit te sluiten. Ik denk wel dat als je kijkt naar de complexe verkiezingsuitslag, dat het niet voor de hand ligt om nu met een Franse auto aan te komen, maar nogmaals, ik ga verder dus niet vooruitlopen op de uitkomsten van het informatieproces.”

Als de informatiepoging met een van de auto’s succesvol zou zijn, wordt Nederland het eerste land ter wereld dat geregeerd wordt door een auto.

4 opmerkingen:

  1. Als dit land geregeerd gaat worden door een auto, ga ik emigreren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mensen, met een auto slaan we echt en pleefiguur in het buitenland! Ook geen behoefte aan een kabinet met een auto? Teken de petitie op geenauto.nl!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Femke Halsema van GroenLinks gaf aan dat ze in dit extreme geval van een autoregering het liefst een Toyota Prius het land ziet regeren.

    BeantwoordenVerwijderen