zondag 6 juni 2010

Ornst Keijt Foundation verliest subsidie

De omstreden Ornst Keijt Foundation van weldoener Ornst Keijt zal vanaf 2011 geen financiële steun meer krijgen van de Europese Commissie. Volgens Eurocommissaris van Ontwikkelingssamenwerking Andris Piebalgs voldoet de stichting niet aan de Europese efficiëntiecriteria voor kleinschalige liefdadigheidsprojecten.

De Ornst Keijt Foundation werd opgericht in 2007 door de rechtshandige industrieel Ornst Keijt. De foundation zet zich in voor onzichtbare kinderen in ontwikkelingslanden. Keijt: “Ruim tien miljoen kinderen in Afrika zijn onzichtbaar. Vaak worden ze onzichtbaar geboren en de meesten blijven hun hele leven kampen met onzichtbaarheid. Ze hebben een zwaar leven. In veel traditionele culturen ligt er nog een taboe op onzichtbaarheid, waardoor onzichtbare kinderen vaak worden verwaarloosd en gediscrimineerd. De Ornst Keijt Foundation probeert deze kinderen te helpen door aparte scholen en ziekenhuizen te bouwen, speciaal voor onzichtbare kinderen.”


De afgelopen jaren bouwde Keijt zeventien speciale scholen en twaalf ziekenhuizen, onder meer in Oeganda, Kenia en Malawi. Zichtbare kinderen zijn er niet welkom. Ze worden consequent geweigerd, omdat het werk van de foundation uitsluitend gericht is op de emancipatie van onzichtbare kinderen. Voor de Europese Commissie is deze handelswijze onaanvaardbaar. Eurocommissaris Piebalgs: “Onze juridisch specialisten zien grote bezwaren bij de discriminatie van zichtbare kinderen. Daarnaast heb ik te maken met de criteria op het gebied van efficiëntie. Door de onzichtbaarheid van de betrokkenen is er een structureel probleem met de transparantie. Dat maakt een goede analyse van het rendement van de foundation onmogelijk.”

Ornst Keijt is niet op verontwaardigd over het stopzetten van de Europese subsidie: “Ik ben niet verbaasd. Al bij het bedenken van de foundation, vermoedde ik al dat dit een probleem zou kunnen vormen. Ergens hebben ze ook wel een punt.” Of Keijt het intrekken van de financiële steun zal gaan aanvechten, weet hij nog niet. “Op dit moment ben ik me vooral aan het beraden over waar ik de afgelopen drie jaar eigenlijk mee bezig ben geweest.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten