dinsdag 1 maart 2011

Opnieuw doden bij NK Afwachten




Er lijkt geen einde te komen aan de ellende bij het Nederlands Kampioenschap Afwachten. Na het rampjaar 2010, waarin twaalf deelnemers de dood vonden, zijn er nu ook in 2011 slachtoffers gevallen. Gisteren bleek dat de beide koplopers in het algemeen klassement eerder dit jaar zijn overleden. Ties van der Bijl en Nico Polderman hadden al respectievelijk 53 en 48 jaar afgewacht en stevenden af op een persoonlijk record. De overgebleven deelnemers zullen komende week met rouwbanden wachten. De nieuwe leider in het klassement is de 48-jarige Schiedammer Hans Welkers, die sinds 1993 afwacht.

Het NK Afwachten is een oneindige competitie, gestart in 1952. Op dit moment doen 82 Nederlanders mee aan het kampioenschap, waarbij de deelnemers zo lang mogelijk moeten afwachten. In de historie van het NK zijn er 26 deelnemers geweest die tijdens de competitie stierven. Volgens Remco Lok, directeur van de Nederlandse Afwachtersvereniging, is het hoge aantal slachtoffers niet te wijten aan de veiligheidssituatie: "Gek genoeg is de sport nu veel veiliger dan twintig jaar geleden, maar je houdt altijd een zeker risico. Hoe langer je afwacht, hoe groter de kans dat je een keer komt te overlijden. Ook dat is topsport."

Hans Welkers, de nieuwe lijstaanvoerder, lijkt geen last te hebben van de druk die de koppositie met zich meebrengt: "Je moet gewoon maar kijken hoe het gaat, meer kun je niet doen. We zien het allemaal wel."

1 opmerking: