dinsdag 14 juli 2009

Gebeurtenis in Roeselare

In Roeselare is vanmiddag iets gebeurd. Het is voor het eerst in 27 jaar dat er weer iets gebeurt in de West-Vlaamse provincieplaats. De laatste keer was in 1982, toen er iemand over de drempel struikelde bij Bakkerij Bolleke Gilden André. Veel inwoners staat dat nog vers in het geheugen. De eerste gebeurtenis dateert van 1805. Vlakbij de Sint-Michielskerk was het dorpsgeneraal Ferdinand Wokhove die op zondag 14 april van dat jaar een kanon afschoot, waarmee Roeselare bewees dat je er in het weekend een kanon kon afschieten.



Het totaal aantal gebeurtenissen in Roeselare komt nu op 11, ver boven het provinciaal gemiddelde. Alleen in Waregem en Blankenberge vonden meer gebeurtenissen plaats, respectievelijk 13 en 17. Door de gebeurtenis in Roeselare komt West-Vlaanderen weer enigszins in de buurt van Limburg, waar 14 jaar geleden nog iets gebeurde. Het verschil tussen de provincies bedraagt nog slechts 4 voorvallen.

Het Limburgs record is nog altijd in handen van Tongeren. Daar waren maarliefst 21 gebeurtenissen, sinds het begin van de metingen in 1700. Volgens archeologen zou het werkelijke aantal zelfs iets groter kunnen zijn, omdat er tussen de 1e en de 18e eeuw mogelijk nog 4 tot 6 gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. In het nabijgelegen Lanaken gebeurde voor zover bekend nog niets, wel waren daar sinds het begin van de jaartelling 4 omstandigheden en 2 situaties.



gebeurtenissen in West-Vlaanderen sinds 1700

3 opmerkingen:

  1. 14 april was in 1805 geen zondag, maar een dinsdag..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeker weten? In 1805 werd nog gebruik gemaakt van de Jacobijnse kalender, dus wie weet ...

    BeantwoordenVerwijderen