zaterdag 5 december 2009

Brazilië wint WK-loting

In Kaapstad heeft Brazilië afgelopen vrijdag de loting van het WK voetbal gewonnen. De overwinning is opvallend, omdat de Brazilianen meespeelden met slechtst een vijfde lot. Niet minder dan 32 landen deden mee aan de loting die ongeveer twintig minuten duurde. Het is voor het eerst dat het WK voetbal door het lot beslist wordt.

De Brazilianen werden ingedeeld in poule G, samen met Portugal, Noord-Korea en Ivoorkust. Tegen alle drie tegenstanders viel het winnende lot op Brazilië, waardoor glansrijk de achtste finale werd bereikt. Hierin werden de Zuid-Amerikanen gekoppeld aan het Iberische Spanje, de Pan-Europees kampioen. De Spanjaarden werden kansloos uitgeschakeld door de toss te verliezen, waarna Brazilië in de kwartfinale afrekende met Kameroen en Algerije. De twee Afrikaanse landen mochten gezamenlijk in de kwartfinale aantreden, nadat de ploegen bij de toss in de achtste finale allebei voor munt hadden gekozen.
In de halve finale werd Brazilië gekoppeld aan titelverdediger Italië, de ploeg die in de kwartfinale twee keer zes had gegooid tegen Japan. In de halve eindstrijd hadden de Azzuri echter minder geluk. Aanvoerder Fabian Cannavaro koos voor de blauwe enveloppe, terwijl het ticket voor de finale in kluis 24 bleek te zitten. Brazilië ging naar de WK-finale, waarin het meer geluk had dan het Mexicaanse Mexico.

In het Braziliaanse kamp was de stemming na afloop euforisch. Sterspeler Ronaldinho ontkende dat Brazilië de overwinning enkel te danken had een puur geluk: “Natuurlijk heb je altijd een beetje geluk nodig, maar geluk kun je ook afdwingen. We hebben deze loting gewoon heel professioneel benaderd en dat heeft de doorslag gegeven. Je ziet ook dat veel landen het op dit niveau niet redden, omdat ze alleen maar van het toeval uitgaan.”

De loting van afgelopen vrijdag vormt de basis voor de voetbalwedstrijden die komende zomer tijdens het daadwerkelijke WK voetbal in Zuid-Afrika gespeeld zullen worden. Het zal de zesde keer zijn dat Brazilië wereldkampioen wordt.
FIFA-voorzitter Sepp Blatter is tevreden over de nieuwe opzet van het WK. Volgens de Zwitser is een bindende loting eerlijker dan het vorige systeem: “Vroeger lag de uitslag van de wedstrijden niet op voorhand vast, wat veel spanning en onvoorspelbaarheid met zich mee bracht. Door de duels voor aanvang al te beslissen, voorkomen we dat landen de dupe worden van vormverlies of discutabele beslissingen van scheidsrechters. Ook voor de bookmakers is dit systeem een stuk eerlijker en overzichtelijker.”

Het WK voetbal begint op 11 juni in Johannesburg, als het gastland Zuid-Afrika de openingswedstrijd tegen Mexico met 2-1 zal verliezen.

2 opmerkingen:

  1. Al met al toch een terechte overwinning..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nu maar hopen dat weinig mensen dit blog lezen. stinkend rijk worden diegene die deze info als eerste weten om te zetten in klinkende munt

    BeantwoordenVerwijderen