zondag 13 december 2009

Alfabet krijgt nieuwe volgorde

Europese Commissie wil nieuw elan



Er komt een nieuwe volgorde voor het alfabet. De Europese Commissie heeft bijna twintig jaar gewerkt aan de nieuwe rangschikking, die ervoor moet zorgen dat Westerse talen efficiënter gaan functioneren. Volgens Leonard Orban, de Roemeense Eurocommissaris voor Meertaligheid, was het vorige systeem verouderd: “Al sinds de Romeinen hebben we met hetzelfde alfabet gewerkt en dat heeft ook eeuwenlang goed gefunctioneerd, maar het werd echt tijd voor iets nieuws. We merkten dat mensen telkens in dezelfde denkpatronen bleven hangen, doordat ze slechts één alfabet gewend waren. Door deze herziene versie introduceren we een nieuw elan in de Westerse wereld.”

Het nieuwe alfabet wordt op 1 januari ingevoerd in alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Platenzaken en bibliotheken krijgen een overgangsperiode van een half jaar, waarin ze al hun archieven kunnen hersorteren.
Het nieuwe alfabet ziet er als volgt uit:

W
N
X
B
O
I
V
Q
J
E
H
Z
D
P
U
G
Y
T
C
S
N
F
K
A
L
R
M

De belangrijkste vernieuwing is de letter N, die als enige twee keer voorkomt. Orban: “In deze tijd is het eigenlijk onverantwoord om slechts een enkel exemplaar van zo’n belangrijke letter in je alfabet te hebben. Met deze reserve-N zorgen we voor meer stabiliteit en veiligheid, ook binnen de taal.”

6 opmerkingen:

  1. Toch denk ik niet dat dit het klimaatprobleem daadwerkelijk oplost..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was er ook geen spare van een (willekeurige of) standaardrotatie iedere drie jaar? Om het pesten op middelbare scholen te voorkomen doordat altijd dezelfde mensen eerst werden opgenoemd bij het voorlezen van de cijfers. Ik heb het nieuws hierover niet echt gevolgd dus het zal wel niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook de cijfers gaan op de schop, heb ik gehoord. Eerst die van 1 t/m 100. Onderzocht wordt nog of 50 kan worden geschrapt, omdat bij de gemiddelde wiskundige ten opzichte van dat getal de irritatiegrens wel zo'n beetje is bereikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Egbert: Het is nog maar zeer de vraag of dat ook doorgaat. De lobby vanuit de zeer machtige en grote lineaalindustrie is erg sterk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Opmerkelijk vind ik de positie van de letter R, die zowel na de L als voor de M is geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen