dinsdag 5 mei 2009

Borsato: “Veel dromen zijn bedrog.”

De meeste dromen zijn bedrog. Dat blijkt uit onderzoek van Marco Borsato. Borsato ondervroeg 3000 mensen naar hun ervaringen in dromenland. Veel dromen bleken niet of slechts gedeeltelijk in overeenstemming met de werkelijkheid. Bij maarliefst 90% van de dromen werden feitelijke onjuistheden vastgesteld.



Borsato noemt de uitkomsten schokkend: “We hebben veel aangrijpende verhalen gehoord. Iemand had bijvoorbeeld gedroomd dat er een rode olifant de huiskamer binnenzwom en een dansje deed op de salontafel. Later bleek dit volledig haaks te staan op de realiteit, terwijl die mensen wel voorzorgsmaatregelen hadden getroffen. Helaas zijn dit geen incidenten. Al met al is dit niet goed voor de geloofwaardigheid van dromen.”

Vooral dromen met draken, UFO's en Scarlett Johansson bleken vaak misleidend. Dromen met Hans Liberg zouden juist realistischer zijn. Toch ziet Borsato ook positieve punten: “Je kijkt me aan, je rekt je uit, een keer in de zoveel tijd komen dromen uit.”, aldus de volkszanger.
Borsato ontving voor zijn baanbrekende onderzoek een gouden plaat.

1 opmerking:

  1. Ik vind dat we niet moeten overdrijven. Soms zitten dromen er indd naast, maar vaak zetten ze wel aan het denken. Ook dat is waardevol.

    BeantwoordenVerwijderen