zondag 31 mei 2009

Poolvogel wint ASCF 2009

De cabaretformatie Poolvogel heeft het Amsterdams Studenten Cabaret Festival gewonnen. Het drietal, bestaande uit Joppe van Driel, Matthijs de Wit en Marius van Duijn, wist in de Rode Hoed zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht te slepen. Ook de soundcheck werd gewonnen door Poolvogel. Presentator Pieter Jouke won een consumptiebon in de categorie 'Oud Zeer', psychologiestudent Frank Brasser kreeg een aanmoedigingsprijs in de categorie 'Frank Brasser' en Diederik Smit verloor z'n fietssleutels.

Eerdere niet-winnaars van het festival waren Theo Maassen, Najib Amhali en Harry Mulisch. Diederik Smit is ook nog in de race om de finale van Write Now! en Roland Garros niet te winnen.

vrijdag 29 mei 2009

Oude krant ontdekt

Een opvallende vondst in Siberië, vanmiddag: kerstarcheologen ontdekten een fossiele krant van enkele seconden na de oerknal. Het gaat om de zaterdageditie. Dit bevestigt eerdere aannames dat de oerknal in het weekend plaatsvond.



De krant opent met de kop: HEELAL HEEFT ONSCHULD VERLOREN. In het hoofdredactioneel commentaar wordt de big bang gerelativeerd: "Op het gebied van atomen is dit uiteraard een historische gebeurtenis, maar we moeten het niet groter maken dan het is. Er werd zelfs al gesuggereerd dat er nu allemaal zonnestelsels zouden gaan ontstaan. Dat is echt veel te voorbarig. Ook alle speculaties over mogelijke levensvormen zijn volstrekt niet opportuun. We moeten eerst maar 'ns rustig afwachten hoe lang deze moleculen blijven uitdijen."

In een column in de weekendbijlage wordt gesproken van het begin van een tijdperk, "dat ons denken over materie fundamenteel zal veranderen". Waarschijnlijk gaat het om een van de oudste columnisten van ons zonnestelsel.

woensdag 27 mei 2009

Zinderende ontknoping brengt Ron en Anniek in Lingo-finale


In studio 17 in Hilversum hebben Ron en Anniek uit team A de finale van Lingo bereikt. Ron en Anniek komen uit Alphen aan de Rijn. Ron werkt bij een automatiseringsbedrijf en Anniek is parttime kleuterjuf. Ze hebben twee kinderen en houden van wandelen, lezen en reizen.
Na een slijtageslag versloegen ze Joost en Karin, die vlak voor de laatste ronde een rode bal trokken. De beurt ging daarop naar Ron en Anniek die het woord 'radium' correct wisten te spellen. Het tienletterwoord werd niet geraden.

"We liepen achter de feiten aan."
De teleurstelling was groot bij team B. Joost: "Het zat er niet in vandaag. We hadden ook niet altijd geluk met de beslissingen van de jury. Officieel heeft 'ansjovis' natuurlijk meer dan vijf letters, maar in zo'n beslissende fase moet je de wedstrijd aanvoelen, vind ik. Verder waren we gewoon hopeloos uit vorm. Op een gegeven moment hadden we bal 34 nodig voor Lingo. Vervolgens trokken we alleen nog maar oneven ballen en ja, dan loop je achter de feiten aan. Zeker als je dan met een rode bal geconfronteerd wordt, dan weet je dat het heel moeilijk gaat worden."

In de finale zullen Ron en Anniek het opnemen tegen werkgeversorganisatie VNO/NCW.

zaterdag 23 mei 2009

Diederik Smit nu ook live

Mensen die Diederik Smit een keer in het echt willen zien, kunnen op zaterdag 30 mei naar de finale van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival in de Rode Hoed in Amsterdam. Diederik Smit speelt dan zijn 20 minuten durende voorstelling 'Beter een schaap dan genocide'.



De overige finalisten zijn Frank Brasser en de cabaretformatie Poolvogel. De presentatie is in handen van Pieter Jouke en het afsluitende optreden wordt verzorgd door het tweetal Olaf & Jasper. De avond begint om 20:00 uur (CET) in theater De Rode Hoed in Amsterdam (Keizersgracht 102). Er zijn nog kaarten.

Diederik Smit zal in zijn voorstelling vooral aandacht geven aan jazzy spreekkoren, wiskundige radio en Sven Kockelmann. Ook zal kort worden stilgestaan bij het overlijden van Noordrijn-Westfalen. En natuurlijk gaat er weer iemand naar huis met die felbegeerde banaan. Na afloop zal Diederik Smit een pak vla signeren.

Column: Kritiek op melk moet kunnen

door Vic Wagenburg

Naar aanleiding van mijn vorige column is de nodige ophef ontstaan. De afgelopen weken ben ik bestookt met boze brieven en hatemail. Ik wil graag één ding rechtzetten: het is nooit mijn bedoeling geweest melk of welk zuivelproduct dan ook te kwetsen.

Het enige wat ik heb willen aangeven, is dat ik me soms stoor aan het eenzijdige beeld dat door de media geschetst wordt. Alsof melk heilig is en nooit iets fout kan doen. Kennelijk is het in dit land nog altijd politiek incorrect om kritiek te hebben op melk. Ik heb me daarin vergist. Ik had toch gehoopt dat we na 11 september met z’n allen wat kritischer waren geworden (op 11 september 2008 steeg de melkprijs met 4,6%, red.). Vooralsnog sta ik echter alleen in mijn kritiek.

Dat vind ik jammer, ook voor melk zelf. Zolang we melk (en in mindere mate kaas en boter) blijven behandelen als onschendbare producten, zullen zij nooit de ontwikkeling doormaken die op dit moment zo broodnodig is. Zeker in tijden van crisis is het essentieel om solide voedingsmiddelen te hebben die tegen een stootje kunnen. We zullen melk de 21e eeuw in moeten loodsen, linksom of rechtsom.
Zolang kritiek op melk taboe blijft, ondermijnen we op den duur onze internationale concurrentiepositie. Juist op dit punt mogen we een maatschappelijk debat niet uit de weg gaan.

Vic Wagenburg (11) is polymaniepatiënt en denkt al vijf jaar dat hij een controversieel columnist is.

zondag 17 mei 2009

Eerste NAVO Comedy Night groot succes

In Brussel is gisterochtend de eerste NAVO Comedy Night gehouden. Niet minder dan 28 lidstaten streden om de titel NAVO Comedian 2009. Hongarije bleek de overtuigende winnaar, met hilarische imitaties van kandidaat-lidstaten. Ook werd het verdrag van Washington op de hak genomen. Een eervolle vermelding was er voor de Baltische staten, die met een gezamenlijke circusact zowel maïs als kritiek oogstten.



Het afsluitende optreden werd verzorgd door stand-up comedian Jaap de Hoop Scheffer: “Bij president Karzai kun je nooit op de feiten afghaan, haha!”. Na de grap werd een minuut stilte gehouden. De ochtend werd gepresenteerd door stemacteur en dagvoorzitter Vladimir Poetin.

Initiatiefnemer Gordon Brown sprak van een geslaagde ochtend, ondanks het lage bezoekersaantal: “Op de flyer stond heel duidelijk dat het om zes uur ’s ochtends begon. Wellicht hadden we het ook geen Comedy Night moeten noemen, maar goed, dat is natuurlijk achteraf gepraat. Het zal zeker onderdeel uitmaken van de evaluatie.”

Noord-Atlantisch amusement
Critici betwijfelen of stand-up comedy binnen de verantwoordelijkheid van de NAVO valt, maar Brown is vastberaden in zijn missie: “We willen laten zien dat er transatlantisch heel wat te lachen valt. Alleen door betere samenwerking binnen het bondgenootschap kunnen we de Noord-Atlantische amusementsindustrie naar een hoger niveau tillen. Dat is absoluut noodzakelijk in tijden van klimaat- en energiecrisis."

Traditie
"We weten allemaal dat er geen militaire oplossing bestaat voor het conflict in Afghanistan. Je zult op alle terreinen moeten investeren, wil je vrede en stabiliteit creëren. Eigenlijk speelt de NAVO Comedy Night hierin geen enkele rol. Ook dit zal onderdeel uitmaken van de evaluatie.” Volgens Brown moet de NAVO Comedy Night een jaarlijkse traditie worden, als aanvulling op het populaire VN Variété Festival in augustus.


In verband met het tijdsverschil was voor de Amerikaanse bijdrage een straalverbinding geregeld.

vrijdag 15 mei 2009

Slag bij Waterloo moet over



De Slag bij Waterloo moet over. Dat concludeert de commissie Peters in een rapport over de 19e-eeuwse veldslag. Volgens commissievoorzitter Jacques Peters is er gesjoemeld met de cijfers. Ook zou er onzorgvuldig zijn gehandeld bij de dopingcontroles. Wanneer de veldslag overgedaan wordt, is nog niet bekend.

woensdag 13 mei 2009

Diederik Smit alsnog naar Write Now!-finale in Rotterdam

Diederik Smit heeft zich via een wildcard geplaatst voor de landelijke finale van Write Now!, een schrijfwedstrijd voor jongeren. In de voorronde van Write Now! Antwerpen won hij op 6 mei de tweede prijs met de verhalen ‘Weinig animo voor kogelvrije zwembroek’ en ‘Wubbo Laatmaar wacht al jaren op de bus'. Marisa de Picker wist zich die avond rechtstreeks voor de finale te plaatsen, nadat ze de eerste prijs had gewonnen voor haar verhaal ‘Over mijn lijk’.



Diederik Smit was niet bij de prijsuitreiking aanwezig. Toch sprak hij van een gedenkwaardige avond: “Dit is ongelofelijk! Je denkt 90 minuten lang dat het niet gaat gebeuren en in blessuretijd schiet Iniesta die bal er gewoon in! Bovenhoekje, boem, over en uit! Geweldig! Geweldig!!”

De jury had drie wildcards te verdelen onder de overige prijswinnaars van de achttien voorrondes. Het aantal finalisten komt daarmee op 21. De finale van Write Now! 2009 vindt plaats op zondag 21 juni in Off_Corso in Rotterdam.

Bekijk
hier het juryrapport en de winnende teksten van de voorronde Antwerpen.

dinsdag 5 mei 2009

Borsato: “Veel dromen zijn bedrog.”

De meeste dromen zijn bedrog. Dat blijkt uit onderzoek van Marco Borsato. Borsato ondervroeg 3000 mensen naar hun ervaringen in dromenland. Veel dromen bleken niet of slechts gedeeltelijk in overeenstemming met de werkelijkheid. Bij maarliefst 90% van de dromen werden feitelijke onjuistheden vastgesteld.



Borsato noemt de uitkomsten schokkend: “We hebben veel aangrijpende verhalen gehoord. Iemand had bijvoorbeeld gedroomd dat er een rode olifant de huiskamer binnenzwom en een dansje deed op de salontafel. Later bleek dit volledig haaks te staan op de realiteit, terwijl die mensen wel voorzorgsmaatregelen hadden getroffen. Helaas zijn dit geen incidenten. Al met al is dit niet goed voor de geloofwaardigheid van dromen.”

Vooral dromen met draken, UFO's en Scarlett Johansson bleken vaak misleidend. Dromen met Hans Liberg zouden juist realistischer zijn. Toch ziet Borsato ook positieve punten: “Je kijkt me aan, je rekt je uit, een keer in de zoveel tijd komen dromen uit.”, aldus de volkszanger.
Borsato ontving voor zijn baanbrekende onderzoek een gouden plaat.