vrijdag 29 juli 2011

Cohen: "Terroristen moeten toon matigen."

Job Cohen vindt dat radicale terroristen hun toon moeten matigen. Dat zegt de PvdA-leider in reactie op de aanslagen in Noorwegen.
Cohen ontkent dat terroristische organisaties als Al Qaeda indirect verantwoordelijk zouden zijn voor het Noorse drama, maar terroristen zouden volgens hem wel voorzichtiger moeten zijn in hun oorlogszuchtige retoriek: “Natuurlijk kun je een organisatie als Al Qaeda onmogelijk verantwoordelijk houden voor wat er in Noorwegen is gebeurd. Maar als ik zie hoe de dader, Anders Breivik, wel degelijk ge├»nspireerd was door de teksten van Al Qaeda, dan roept dat wel vragen op over de toon van het debat. Ik vind dat extremistische groeperingen zich achter de oren moeten krabben. Ook terroristen moeten zich realiseren dat woorden er toe doen.”

In een eerste reactie zegt GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi dat Cohens uitspraken een bedreiging vormen voor de vrijheid van meningsuiting voor terroristen. Cohen zelf is het daar niet mee eens: “Iedereen moet kunnen blijven zeggen wat ‘ie vindt. Als een groepering van mening is dat Israel vernietigd moet worden en dat alle westerlingen ongelovige varkens zijn, moet dat gezegd kunnen worden. Ik zeg alleen: denk goed na over de toon waarop je die boodschap over het voetlicht brengt.”

Voormalig jihadist en terroristenleider Nasir Abbas ondersteunt de oproep van Cohen: “Ik denk dat als je met de kennis van nu gaat terugkijken op verklaringen van Jemaah Islamiyah of Al Qaeda, dat je je sterk moet afvragen of het niet gematigder had gekund. Het oproepen tot een heilige oorlog, mag nooit leiden tot gewelddadige acties door mensen zoals Anders Breivik, die een hekel hebben aan de Islam. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten