In het oosten van Kenia hebben Britse archeologen een 6000 jaar oud skelet gevonden van een leerplichtambtenaar. De vondst werpt een nieuw licht op de geschiedenis van het beroep. Tot nu toe werd aangenomen dat leerplichtambtenaren pas voorkwamen na de uitvinding van perkament, ongeveer 2700 jaar voor Christus.
Archeoloog en leider van het onderzoeksteam Ron Waterbridge: "Door dit skelet weten we nu dat leerplichtambtenaren veel ouder zijn dan tot dusver bekend. Ook de aanname dat alle ambtenaren kort na de laatste ijstijd het Afrikaanse vasteland verlieten, blijkt nu niet te kloppen."
Het is voor de archeologen nog een raadsel hoe de leerplichtambtenaar zich wist te handhaven in de weerbarstige omstandigheden van het Kenia in het vierde millennium voor Christus. Waterbridge: "In grote delen van Oost-Afrika waren er rond die periode al beschavingen die van landbouw en veeteelt leefden, maar van volwaardige onderwijsinstellingen was op dat moment nog geen sprake. Het is bijna niet voor te stellen dat mensen in dit gebied toen al van de bureaucratie konden leven. De grote vraag is hoe de ambtenaren zich hebben aangepast aan hun leefomgeving. We hopen hier door verder onderzoek meer over te weten te komen."
Perkament bestond in die tijd nog niet, maar papyrus al wel, dus mogelijk heeft men daarmee een bescheiden bureaucratie kunnen onderhouden.
BeantwoordenVerwijderen