donderdag 27 mei 2010

Geweld tegen deskundigen neemt toe

In alle Europese landen is de haat tegen externe deskundigen in het afgelopen half jaar toegenomen. Dat meldt het gezaghebbende Thomas Buffel Instituut (TBI), de Europese denktank tegen discriminatie en onderdrukking van externe deskundigen.
Volgens Mary Darlington, prominent lid van het TBI, is de situatie alarmerend. Vorige week werd in Boedapest een deskundige op het gebied van fiscale risicobeheersing in elkaar geslagen. In Denemarken werd in februari een monument voor externe deskundigen beklad met graffiti. Sinds begin dit jaar zijn externe deskundigen in de EU ruim 400 keer het slachtoffer geweest van gewelddadige incidenten, twee keer zo veel als in heel 2009.

Darlington schrijft de toenemende vijandigheid toe aan een combinatie van factoren: “Allereerst zien we een groot wantrouwen jegens deskundigen in het algemeen. Mensen met kennis van zaken worden vaak gezien als een bedreiging voor het eigen gelijk. Van alle experts vormen de externe deskundigen de grootste groep, waardoor de angst en het wantrouwen toenemen. Ook de economische crisis speelt een grote rol. In tijden van crisis keren mensen terug naar vertrouwde waarden en groeit de vijandigheid jegens alles wat onbekend is. Een van de schrijnende gevolgen daarvan is het oprukkende geweld tegen externe deskundigen. We zien dit in alle Europese landen, met uitzondering van Frankrijk, Luxemburg, Zweden, Portugal, Letland, Nederland, Spanje, Ierland, Moldavië, Duitsland, Oekraïne, Oostenrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Servië, België, Litouwen en Tsjechië, omdat deze landen geen gegevens bijhouden over discriminatie van externe deskundigen. Toch kunnen we vaststellen dat er sprake is van een Europees probleem.”


De bevindingen van het Thomas Buffel Instituut komen niet als een verrassing voor Lady Gaga, die in 2007 promoveerde op de ‘onderdrukking en demonisering van externe deskundigen in de post-maoïstische samenleving van West-Europa’. Gaga concludeerde drie jaar geleden al dat de weerzin tegen experts in heel Europa zou toenemen.
Gaga: “In elke beschaving waarin individualisering samengaat met economische neergang, zien we vroeg of laat een beweging ontstaan die zich richt tegen externe deskundigen. We zagen dit in de nadagen van het Romeinse Rijk, we zagen het tijdens de ondergang van de Azteken en we zien het nu opnieuw in post-maoïstisch Europa. Van de Inca’s is bekend dat externe deskundigen op wrede wijze geofferd werden aan hun goden. Wat dat betreft ben ik geneigd het huidige geweld te relativeren.”

Het Thomas Buffel Instituut roept Europese politici op met maatregelen te komen die het geweld moeten tegengaan: “Uiteindelijk zijn onze meest fundamentele rechten in het geding. Mensenrechten gelden altijd voor iedereen en overal, dus ook voor externe deskundigen.”, aldus Mary Darlington.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten