zaterdag 9 januari 2010

Extreem weer teistert Europa

Grote delen van Europa gaan gebukt onder de hevigste hittegolf sinds jaren. Griekenland, Spanje en Portugal kampen al enige dagen met bosbranden en in Frankrijk en Italië zijn deze week al ruim 400 ouderen bezweken aan de hoge temperaturen. Het KNMI raadt mensen aan zo veel mogelijk binnen te blijven, veel water te drinken en de zon te mijden.

Gisteren kondigde stroomnetbeheerder Tennet aan dat de elektriciteitscentrales in Nederland, België en Duitsland hun productie moeten beperken. De stroomproducenten mogen door het warme weer niet onbeperkt koelwater teruglozen omdat het rivierwater anders te veel opwarmt, wat slecht is voor het milieu.


Ook het spoor ondervindt hinder van de hitte. Spoorbeheerder ProRail probeert het gebruik van wissels en spoorbruggen zo veel mogelijk te beperken. Door de warmte zetten de wissels en bruggen uit waardoor ze niet meer goed sluiten. De afgelopen dagen leidden de tropische temperaturen al tot vertragingen en sein- en wisselstoringen. Als de hittegolf lang aanhoudt, kunnen er nog meer vertragingen ontstaan en kunnen treinen uitvallen, waarschuwt ProRail.

Naar verwachting zal de hittegolf nog zeker een week aanhouden. De vakbonden reageren verontwaardigd.

2 opmerkingen: