woensdag 24 november 2010

Brazilië in 2020 afhankelijk van eend



Brazilië heeft zijn ambities op het gebied van milieuvriendelijke energie aangescherpt. Het overwegend Zuid-Amerikaanse land wil in 2020 60% van zijn energie winnen uit een eend. Het plan werd gisteren gepresenteerd door de kersverse president Dilma Rousseff. Volgens haar kan Brazilië het eerste land ter wereld worden dat voor zijn energievoorziening volledig afhankelijk wordt van een eend. Op welke wijze een eend het energienetwerk voor 8,5 miljoen vierkante kilometer zou kunnen voeden, is nog onduidelijk.

Experts denken dat de doelstellingen te ambitieus zijn. Ludo de Haan, Hoogleraar Kapitaalvernietiging, vindt de plannen te eenzijdig: "Het lijkt me niet verstandig om alle druk bij een eend te leggen. Natuurlijk zou een eend een heel belangrijke rol kunnen spelen binnen het grotere verband van schone energie, maar we moeten oppassen dat we niet te hoge eisen stellen aan eenden. Brazilië heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Dan kun je niet uitsluitend afhankelijk zijn van, met alle respect, een watervogel."

dinsdag 2 november 2010

Levende mensen




Soms wordt gedacht dat er steeds meer bekende mensen overlijden. Veel kranten en praatprogramma's besteden vaak uitgebreid aandacht aan personen die er niet meer zijn. Tijd voor een tegengeluid. Diederik Smit Actueel publiceert vandaag een lijst met mensen die nog nooit zijn overleden en om die reden te weinig aandacht krijgen. Op deze wijze willen we een lans breken voor het leven en de levenden. In volgorde van relevantie voor de Argentijnse landbouwsector:

1. Jorge Videla
2. Toots Thielemans
3. Drs. P
4. Jorge Zorreguieta
5. Leo Vroman
6. Robert Mugabe
7. Dick Bruna
8. Mieke Telkamp
9. Fidel Castro
10. Piet Römer
11. Angela Schijf
12. Gabriel Garcia Marquez
13. Mies Bouwman
14. Hosni Mubarak
15. John Leddy
16. Ariel Sharon
17. Koos Postema
18. Noam Chomsky
19. Marc Klein Essink
20. Milan Kundera
21. Remco Campert
22. Helmut Kohl
23. Aldith Hunkar
24. Neil Armstrong
25. Mariska Hulscher
26. Michail Gorbatsjov
27. Jimmy Geduld
28. Desmond Tutu
29. Lori Spee
30. Bert Kuizenga