dinsdag 24 augustus 2010

Auto-ongelukken slecht voor gezondheid

Auto-ongelukken kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat staat in een rapport van Daan Verhoeven van basisschool De Wegkwijt in Kampen. Volgens zijn moeder blijft Daan zitten als er niet snel iets verandert in zijn rijgedrag. De school van Daan wil dat er een landelijke campagne komt om kinderen bewust te maken van de risico's van auto-ongelukken.

dinsdag 10 augustus 2010

Oranjegekte nadert hoogtepunt



In heel Nederland neemt de oranjegekte ongekende hoogten aan, een dag voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Oekraïne. Verschillende straten zijn in zijn geheel versierd met oranje vlaggetjes en spandoeken. De gemeente Amsterdam verwacht morgen zo'n 180.000 mensen op het Museumplein, waar de wedstrijd op grote schermen te zien zal zijn. Ook Rotterdam en Den Haag bereiden zich voor op grote mensenmassa's die de wedstrijd op de pleinen en in de cafés zullen volgen.

Tienduizenden oranjefans zijn op dit moment al in Donetsk, waar morgen de wedstrijd gespeeld zal worden. Op de pleinen rond het stadion kleurt het straatbeeld steeds meer Oranje. Niet alle fans hebben al kaartjes voor de wedstrijd. De prijzen kunnen oplopen tot 2500 euro. Toch hebben veel Nederlanders het er voor over: "Dit zijn de grote wedstrijden, waar je gewoon bij moet zijn geweest. Dit maak je maar een keer in je leven mee.", aldus een afgereisde oranjesupporter.

Bondscoach Bert van Marwijk blijft rustig onder alle aandacht: "Wij proberen ons gewoon zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijd. Al die oranjekoorts in Nederland, daar krijgen wij eigenlijk niets van mee. Misschien maar beter ook, uiteindelijk gaat het om die ene wedstrijd en daar focussen we ons op."

Als Nederland het oefenduel tegen Oekraïne weet te winnen, zal de selectie vrijdag gehuldigd worden in Den Haag en Amsterdam. Of er in Amsterdam ook een rondvaart door de grachten komt, is nog niet bekend.

maandag 9 augustus 2010

Omstreden boekverfilming afgelast

De aangekondigde verfilming van het Brusselse telefoonboek gaat niet door. Regisseur en initiatiefnemer Eric van Looy herriep vandaag zijn uitspraken van afgelopen nacht: "Ik was dronken, sorry."

dinsdag 3 augustus 2010

Herinnering aan Holland

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan en in de geweldige ruimte verzonken, de boerderijen verspreid door het land, boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen in een groots verband. De lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam in grijze veelkleurige dampen gesmoord en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord. Dat blijkt uit een landelijke enquête van het Eén Vandaag Opiniepanel. Op de vraag of men denkend aan Holland brede rivieren traag door oneindig laagland zag gaan, antwoordde 92% dat dit inderdaad het geval was. Na enig aandringen stemde de overige 8% hiermee in.

Opiniepeiler Maurice de Hond twijfelt aan de betrouwbaarheid van het onderzoek: "Een volk dat domweg voor tirannen zwicht in de Dapperstraat hoort weer hun draven stalwaarts. Ik zeg: ploem ploem."