maandag 19 april 2010

Agenda

Wat gebeurt er deze week allemaal in het nieuws? Een overzicht:

- De planeet Saturnus bestaat deze week vier miljard jaar. De hele week staan verschillende festiviteiten op het programma, niemand weet waarom.

- Vrijdag zal in het Zwitserse Lausanne de achttiende eeuw worden afgesloten. Door de enorme bureaucratie is de achttiende eeuw formeel nooit afgerond. De Russische president Medvedev zal een verdrag ondertekenen dat voor eens en voor altijd een einde moet maken aan de jaren 1700.

- In Vancouver gaan woensdag de Sinistrilympische Spelen van start. Het sportevenement voor linkshandige sporters zal twee weken gaan duren. Sinds 2002 mogen linkshandigen niet langer automatisch meedoen aan de Paralympische Spelen.

- In Argentiniƫ wordt deze week de oud-dictator Jorge Videla begraven. Videla was van 1976 tot 1981 president van Argentiniƫ. Als leider van de militaire junta voerde hij veel hervormingen door in het overwegend Zuid-Amerikaanse land. Videla krijgt een staatsbegrafenis in de kathedraal van Buenos Aires. Wanneer hij zal overlijden is nog niet bekend.

dinsdag 13 april 2010

Hoge Raad: bondscoach moet Seedorf selecteren




De Nederlandse staat moet bondscoach Bert van Marwijk dwingen Clarence Seedorf te selecteren voor het Nederlands Elftal. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag bepaald. De hoogste rechterlijke instantie in Nederland bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Tot nu toe heeft bondscoach Van Marwijk altijd geweigerd Seedorf te selecteren, ondanks diens aanhoudende vorm en goede prestaties bij AC Milan. Volgens de Hoge Raad wordt Seedorf door Van Marwijk gediscrimineerd op basis van ras. Het selectiebeleid van de bondscoach is volgens de Hoge Raad in strijd met het recht op gelijke behandeling. Eerder al debuteerden de donkere spelers Ryan Babel en Romeo Castelen in Oranje, na een vergelijkbare uitspraak van de rechter.

De Hoge Raad bepaalde verder dat het Nederlands Elftal op het WK in Zuid-Afrika zal moeten spelen in een 4-3-3-systeem, omdat daarmee de veldbezetting optimaal is en alle spelers zo gelijk mogelijk over het veld verdeeld worden.

donderdag 8 april 2010

Twee doden tijdens vredesdemonstratie

Tijdens een vredesdemonstratie in Beiroet zijn zeker twee doden gevallen. Rond het middaguur gingen linkse betogers in de Libanese hoofdstad de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Afghanistan. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat de demonstratie rustig is verlopen, maar volgens buitenlandse journalisten zijn er minstens twee doden gevallen. De slachtoffers zijn twee hoogbejaarde vrouwen in een Frans verzorgingstehuis. Beide vrouwen waren al enige tijd ziek. Een verband met de gelijktijdige vredesdemonstratie in Libanon wordt niet verondersteld.

Het is niet voor het eerst dat er doden vallen tijdens betogingen in het Midden-Oosten. Vorige maand overleden wereldwijd 20 mensen tijdens een vredesmars in Damascus.

donderdag 1 april 2010

Positie pensioenfondsen nog zwak

Van de Nederlandse pensioenfondsen heeft eenderde nog steeds onvoldoende dekking. Vorig jaar moesten 340 fondsen een herstelplan schrijven omdat ze door de crisis veel geld hadden verloren en onder het wettelijke minimumniveau van 105 procent waren gezakt. De Nederlandsche Bank heeft nu zo'n 300 plannen beoordeeld en daaruit blijkt dat honderd fondsen nog steeds een dekkingstekort hebben. 140 fondsen zitten boven het minimum, maar nog wel in de gevarenzone.

De herstelplannen van de overige pensioenfondsen zijn nog niet door DNB geanalyseerd.